Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ)

2021-04-02

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου (ΗΤΚ) ορίζεται ως ο πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος ενός ακινήτου (οικόπεδο, διαμέρισμα, μονοκατοικία κλπ) που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες του κτίσματος (Οικοδομική Άδεια, Π.Ε.Α., Αρχιτεκτονικά Σχέδια, Πίνακας χιλιοστών, υπαγωγές σε νόμους περί αυθαιρεσιών κλπ). Η ΗTK αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου, οφείλει να αναθεωρείται μετά από οποιαδήποτε μεταβολή στο οίκημα (νέα Ο.Α., νομιμοποίηση κλπ) και το ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Όλα τα στοιχεία σχετικά με την ΗΤΚ εμφανίζονται στην αναζήτηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Ταυτότητας Κτιρίου. Εκεί υπάρχουν όλες οι καταχωρήσεις ιδιοκτησιών (στοιχεία κτιρίου, ιδιοκτήτες, εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί, πιστοποιητικά ελέγχου, πιστοποιητικά πληρότητα κ.α), ανεξάρτητα από το στάδιο επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τον Ν.4495/2017 τα κτίρια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η Κατηγορία 1 περιλαμβάνει τα ακίνητα δημοσίου δικαίου ενώ η Κατηγορία 2 περιλαμβάνει τα κτίρια ιδιωτικού δικαίου, τις αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτου χρήσης.

Από 1η Φεβρουαρίου 2021 η ΗΤΚ είναι υποχρεωτική για οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κλπ). Κατά την πρώτη μεταβίβασή τους υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό τα στοιχεία του ακινήτου στην ΗΤΚ και εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πληρότητας, το οποίο βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο εν λόγο ακίνητο, ότι έχει γίνει ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου, αν έχει μεσολαβήσει η έκδοση Ο.Α ή Άδειας Εργασιών Μικρής Κλίμακας.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την δημιουργία φακέλου ΗΤΚ είναι:

  1. Το στέλεχος της Οικοδομικής Άδειας και τυχόν αναθεωρήσεις της
  2. Τα σχέδια του συνοδεύουν την Ο.Α. εγκεκριμένα και θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία
  3. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) της διηρημένης ιδιοκτησίας
  4. Το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (εφόσον έχει εκδοθεί)
  5. Οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων
  6. Τα σχέδια κατόψεων όπως αποτυπώνουν την τελική κατασκευή του κτιρίου
  7. Το ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α. (Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου), την Τεχνική Έκθεση Στατικού Ελέγχου ή/και την Μελέτη Στατικής Επάρκειας εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τους νόμους περί αυθαιρέτων (Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017)
  8. Τον πίνακα χιλιοστών ή και την μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου
  9. Τον τίτλο ιδιοκτησίας (και τα στοιχεία των ιδιοκτητών)
  10. Τη σύσταση οριζόντιων / καθέτων ιδιοκτησιών (μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια)
  11. Το αντίγραφο του εντύπου δήλωσης του ακινήτου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000€ έως 20.000€ ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ΗΤΚ. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εαν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εαν αυτές αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευμένες περιοχές (πχ. δόμηση στο Πήλιο).

Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των κατηγοριών 1 εως 4 (Ν.4495/2017) η διαδικασία τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι 31 Μαρτίου 2026 ενώ για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 (αυθαίρετες κατασκευές χωρίς την έκδοση Ο.Α. μετά το 1983) των πληγέντων περιοχών έχει δοθεί σχετική παράταση ανάλογα με τον δήμο (Δήμος Βόλου, Δήμος Αλμυρού, Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου, Δήμος Ν. Πηλίου, Δήμος Ρ. Φεραίου, Δήμος Σκιάθου, Δήμος Σκοπέλου).